vitamine D3 pillen voor weerstandvitamine D3 kopenvitamine D pillen voor aanvulling op voedsel
Home

Vitamine D en nutteloze winterzon

Vitamine D3 kopen

Onze rubberen botten

Een bot bestaat uit kalk en bindweefsel. Wanneer we als experiment een kippenbotje in azijn leggen voor ongeveer een week blijft er alleen nog een rubberbotje over wat je zo kan dubbelvouwen. Alle calcium was opgelost in het azijnzuur. 

Voor de aanmaak en het onderhoud van botten is calcium nodig https://www.vitamined3kopen.nl/product/vegan-aquamin-calcium/ . Om calcium op te nemen is vitamine D nodig https://www.vitamined3kopen.nl/product/vitamine-d3-k2-90-tabletten-vitaminefabrieknl. Zeker in de jeugd is voldoende vitamine D van groot belang.  

De industriële revolutie en vitamine D 

Uit de tijd van de industriële revolutie weten we dat kinderen die de hele dag binnen in de fabriek zaten, rachitis of Engelse ziekte kregen. Hierbij kregen ze kromme benen door een ernstig tekort aan vitamine D https://www.vitamined3kopen.nl/product/vitamine-d-1000-iu-100-tabletten-douglas-laboratories/ . Ook na de kinderjaren is voldoende vitamine D van belang om sterke botten te houden. 

Het lichaam kan ook zelf vitamine D https://www.avogel.nl/product/voedingssupplement/vitamine-d3.php  aanmaken in de huid. Hiervoor heeft de huid uv-stralen uit zonlicht nodig, om precies te zijn de uv B-stralen  

Onze Afrikaanse voorouders 

Voor onze verre voorouders in Afrika was de uv B-straling natuurlijk altijd ruim voorradig. Toen een deel van hen uit Afrika richting het noorden trok, kregen zij te maken met een probleem, want in de noordelijke gebieden was er aanzienlijk minder uv B-straling. Een donkere huid laat minder uv B straling door dan een lichte huid. De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat de mensen in de noordelijkere streken een lichtere huid hebben ontwikkeld om toch voldoende vitamine D   https://www.nowvitamins.nl/nl/supplementen/vitaminen/vitamine-d   aan te maken. 

Vitamine D in de winter 

Er was een grote groep mensen die steeds verder noordwaarts trokken. ‘s Zomers was dat niet zo een probleem. Dan staat de zon rond het middaguur zo hoog dat, ook bij bewolkt weer, er binnen een kwartiertje al voldoende uv B-straling is opgevangen door alleen al de handen en het gezicht. 

's Winters, van oktober tot maart, staat de zon in Nederland echter te laag en bereiken de uv B-stralen ons aardoppervlak niet.  Uv B-straling bereikt de aarde alleen daar waar de zon meer dan 45 graden boven de horizon staat. In tegenstelling tot uv A-stralen worden uv B-stralen door glas tegengehouden. Je zult dus echt naar buiten moeten want lekker achter het raam zitten levert geen vitamine D https://jarrow.com/products/vitamin-d3-125-mcg-5000-iu-100-softgels  op. 

Vitamine D is oplosbaar 

's Winters moeten we in Nederland onze vitamine D  https://www.vitamined3kopen.nl/categorie/vitanine-d-3  dus ergens anders vandaan halen. Veel vitamines zijn in water oplosbaar en de meeste plas je gewoon uit als je er meer van eet dan je nodig hebt. 

Alleen: 

Zijn vitamines die in vet oplossen, je kunt er daarom een reserve van opslaan in de lever en het vetweefsel. Die reserve gaat enige maanden mee, maar kan ons niet door de hele winter helpen. We zullen dus onze vitamine D  uit voeding of uit pillen moeten halen.